ZDRAVJE V VRTCU V ŠOLSKEM LETU 2022/2023

PRIHODNOST JE MOJA

 

VVE Medo je tudi v letošnjem šolskem letu sodeloval v projektu Zdravje v vrtcu, ki se izvaja pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Letošnja rdeča nit projekta je bila Prihodnost je moja.

V projektu sodelujemo že vrsto let, saj nam je pomembno, da otroke učimo in navajamo na zdrav način življenja in vrtec je idealen prostor, kjer lahko res dobro promoviramo pomen zdravja in zdravega načina življenja.

Letošnja rdeča nit našega vrtca je bila Prijatelji narave, saj vrtec leži ob gozdu in otroci veliko časa preživijo na prostem. V okviru tega smo otrokom omogočili spoznavanje žive in nežive narave v zunanjem – naravnem okolju, spoznavali čim bolj raznolike naravne materiale, spodbujali različne pristope spoznavanje in raziskovanja narave, kot del spoznavanja samega sebe kot živega in čutečega bitja. Narava je na naša prihodnost in tako smo lahko zelo dobro združili obe rdeči niti.

Otrokom smo približevali zdrav način življenja preko vsakodnevnih gibalnih aktivnosti v naravi. V gozdu so potekale različne načrtovane dejavnosti, spodbujali smo radovednost otrok in raziskovanje naravnega material. Spoznavali živo in neživo naravo. Pripravljali različne poligone in gibalne postaje, kjer so imeli otroci priložnost iskanja različnih gibalnih rešitev, izzivov in sodelovanja. Razne gibalne dejavnosti so potekale na igrišču (vožnja s poganjalci, skiroji, spretnostna vožnja s kolesi …). Gibanje smo spoznavali preko joge in ga povezovali z umetnostjo, tako smo izvajali različne plesno-gibalne dejavnosti in glasbeno-gibalne dejavnosti (bansi), ob uporabi različnih pripomočkov.

V jesenskem času smo načrtovali dejavnosti povezane s področja varnosti v prometu, saj smo sodelovali tudi v projektu Varno v vrtec in šolo. Otroke smo seznanjali in učili kako se varno sodeluje v prometu (dvignjena roka za varnost otroka, obisk policistk v vrtcu, obisk maskote AMZS, uporaba varnostnega pasa …). Otroci so preko različnih didaktičnih in gibalnih iger ter na vsakodnevnih sprehodih spoznavali vlogo pešcev, se učili pravilnega prečkanja ceste in spoznavali osnove cestno-prometnih predpisov.

Skrbeli smo tudi za zdravo in raznoliko prehrano in otroke navajali na redne obroke, na pomen zajtrka. Sodelovali smo v vseslovenskem projektu Tradicionalni slovenski zajtrk. Nadaljevali smo z našo tradicijo praznovanja rojstnih dni s svežim sadjem ponujeno na različne načine (sadne kupe, nabodala, smotiji), torej rojstni dan brez slaščic in prigrizkov. V starejših skupinah so skupaj z slavljencem pripravljali in tudi pekli zdrave prigrizke za vso skupino. Ob praznovanju smo v ospredje postavili slavljenca ter pričarali njegov dan kot poseben dogodek. Otroke smo navajali na zdravo prehrano preko okušanja različnih in novih okusov, jim na to temo prebirali različne zgodbice, sadili in sejali zelenjavo ter opazovali rast, pripravljali jedi iz svežega sadja in zelenjave. Otroci so spoznavali svoje telo in se preko celega leta učili osebne higiene (umivanje rok, brisanja nosu, kihanje in kašljanje v rokov). Na to temo nas je v maju obiskala tudi medicinska sestra in se skupaj z otroki pogovarjala o pomenu higiene za zdravje.

V jesenskem in nato še v spomladanskem času nas je obiskala medicinska sestra za preventivo zob, ki je otroke seznanila s pravilnim umivanjem zob in pomenom le tega. Vzgojiteljice so to tematiko obravnavale preko različnih zgodbic in slikanic (Ah, ti zobki, Krokodilji zobobol, Mišek Tip pri zobozdravniku …), izdelave plakatov ter didaktičnih iger in pogovora.

Proti koncu šolskega leta, ko postane sonce bolj močno in se začenjajo topli in tudi vroči dnevi smo namenili pozornost preventivnemu programu Varno s soncem. Otroke in starše smo seznanili z osnovami varne zaščite v vročih poletnih dneh in o zaščiti pred sončnimi žarki. Spoznali so pomen uporabe sončne kreme, ustreznost in pomembnost oblačil in pokrival v času pripeke, spodbujali otroke k zadostnemu pitju tekočin in igre v senci. Naše gibanje na prostem smo omejili na jutranje sprehode in raziskovanje narave v bližnjem gozdu, ki nam je nudil zavetje pred soncem in vročino.

V projektu je sodelovalo 10 skupin. Strokovne delavke so se udeležile spletnih izobraževanj, kjer smo dobili nova znanja in ideje za delo z otroki. Pri vseh dejavnostih smo poudarjali zdrave in prijateljske medsebojne odnose, otroke spodbujale k medsebojni pomoči. Z različnimi dejavnostmi, delavnicami, obiski zunanjih strokovnih delavcev in z lastnim zgledom smo projekt Zdravje v vrtcu uspešno zaključili.

 

Zapisala: Barbara Knap

 

 

Koledar

junij 2024
P T S Č P S N
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kontakti

OŠ Janka Kersnika
Brdo 5
1225 Lukovica
T: 01/723 50 20
F: 01 723 50 36

VVE MEDO – OE Prevoje
Zaboršt 2
1225 Lukovica
T: 01/ 723 68 70
vrtec.medo@siol.net

VVE MEDO – OE Krašnja
Krašnja 14 a
1225 Lukovica
T: 01/723 40 56
GSM: 031 692 171
(Skupno 191 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost